buboreklogo ket szinu

2030 Érd

Alsó u. 71.

info@mastersse.hu

Interjú Sárdi Anita Flórával

Egyesületünk szakosztályvezetőjével, Sárdi Anita Flórával, Nemes Sára készített interjút szakdolgozatához, melynek címe: „Akrobatikus Rock and Roll jótékony hatásai a testre és a lélekre.

Az interjú kérdéseit és Anita válaszait itt olvashatjátok:

 • Hány éves korban érdemes elkezdeni az akrobatikus rock and roll-t és miért?

Már négy éves korban szoktuk ajánlani a tánccal való ismerkedést a gyerekeknek, de komolyabb szinten hat éves kortól van rá lehetőség.

 • Mit gondolsz, mennyire sikeres hazánkban az akrobatikus rock and roll?

Miután szinte minden világversenyen a dobogóra állnak magyar párosok és formációk is, azt gondolom, hogy Magyarország a legsikeresebb országok közé tartozik az akrobatikus rock and roll sportágban. Ennek ellenére kevesen ismerik ezt a táncstílust hazánkban, a televízióban is sajnos ritkán szerepel más sportágakhoz képest. Magyarországon más sportágaknak nagyobb múltja van, így nehéz felvenni a versenyt a futball és kézilabda népszerűségével.

 • Mit gondolsz az akrobatikus rock and roll sportértékéről? Kemény erő-állóképességet igénylő sport, vagy csak egy hétköznapi tánc?

Tapasztalataim alapján a technikai tudás és az erő-állóképesség egyaránt fontos ehhez a sportághoz. Különösen igaz ez azokra a kategóriákra, ahol már akrobatikus elemeket is végrehajtanak a táncosok. Állóképesség nélkül akár sérülésveszélyesek is lehetnek ezek a figurák. A nem megfelelő izomzattal rendelkező táncosok a nehéz táncos elemeket nem tudják olyan pontosan és könnyedén bemutatni, így ez sokat levon a produkció értékéből. Ezért tartjuk fontosnak az edzések felépítésekor beépíteni a különböző erősítő gyakorlatokat is, kiegészítő sportágnak pedig a futást és a konditermi funkcionális köredzéseket javasoljuk a versenyző táncosok számára. Természetesen más táncstílusok, mint a balett, jazz, hip-hop, latintáncok edzéseivel is kombinálható, ami szintén segíti a felkészülést a versenyekre.

 • Hogy zajlik a versenyzők felkészítése a versenyre, milyen az edzések felépülése? Mennyire kemény a felkészülés?

Január-februárban az edzések a koreográfia tanulásról, új figurák elsajátításáról és az állóképesség fokozatos felépítéséről szólnak. A márciusban kezdődő versenyszezon alatt – egészen június elejéig, amíg az iskolai tanév is tart – a koreográfia pontosítása, tisztázása az edzések fő célja. A nyári pihenőidőszak alatt regenerálódnak a táncosok, jellemzően az augusztusi edzőtáborban kezdődnek újra az edzések, de ott is a technikai fejlesztés, nyújtás és koreográfia tanulás/átalakítás a jellemző. Augusztus-szeptemberben ismét kezdődik a felkészülési időszak a versenyekre. Az őszi szezon legfontosabb versenyére a Magyar Bajnokságra időzítjük általában a csúcsformát, ami december elején szokott lenni. Ekkor van a páros kategóriák számára szintén igen fontos SAP Final verseny is. December végén ismét pihenőidőszak kezdődik. Jellemzően a versenyidőszakok végére a táncosok nagyon kimerülnek, hiszen heti 4-5 edzésük is van és szinte minden hétvégén teljesíteniük kell versenyeken és fellépéseken.

 • Mit gondolsz, milyen testi és személyiségbeli képességek szükségesek, ahhoz, hogy sikeresek legyünk ebben a műfajban?

Mint minden sportban, úgy gondolom itt is elengedhetetlen képesség a fájdalomtűrés és a kitartás. A kemény edzések sokszor kimerítőek és a tökéletes kivitelezéshez sokszor kell ismételni a gyakorlatsorokat. A táncos műfajokra jellemző, hogy szükség van bizonyos szintű exhibicionizmusra, hiszen színpadon, akár több ezer ember előtt kell produkciót bemutatni. Ez részben fejleszthető, hiszen nőhet a táncosok önbizalma, de zárkózott személyiségű emberek nem gondolom, hogy versenyszinten tudják, akarják ezt a sportágat űzni. Fontos a gyors izomzat, ami bizonyos szintig fejleszthető, de genetikai vonatkozása is van. Ugyanígy a hajlékonyság is elvárás a versenyeken, így a kötött izomzatú táncosoknak sokkal több energiabefektetés a megfelelő figurák elsajátítása és bemutatása. Az akrobatikus rock and roll nem egyéni sportág, így párosban és formációban is elengedhetetlen a csapatmunkára való hajlandóság-képesség a sikerhez.

 • Tapasztalataid alapján jó alakformáló műfajnak gondolod az akrobatikus rock and roll-t? Hatással van a testünkre, testfelépítésünkre? Milyen testi változásokat lehet elérni, ha huzamosabb ideig űzzük?

Nagyon jó alakformáló szerintem az akrobatikus rock and roll, hiszen a táncsportra kifejezetten jellemző az esztétikus testképzés. Egyenletesen fejleszti az izomzatot, fejleszti a flexibilitást és a tartást is. Az akrobatikus rock and roll szimmetrikusan fejleszti az izomzatot – nem úgy, mint például a vívás vagy a kajakozás – és ajánlott fiúknak és lányoknak is egyaránt. Bár nagyon nagy súlytöbblettel rendelkező gyerekeknek nem ajánlott a folyamatos ugrálás miatt, akik csak pár kilótól szeretnének megszabadulni azoknak a fogyás és alakformálás egyik legjobb eszköze lehet.

 • Mit gondolsz, verseny táncosaitok mennyire birtokolják az önbizalmat?

Önbizalom nélkül a versenyzésre képtelenek lennének ezért úgy gondolom táncosainkra jellemző egy egészséges önbizalom, a befektetett energiával és edzésmunkával arányosan.

 • Milyen személyiségbeli tényezőket tudnál felsorolni azzal kapcsolatban, mire tanít minket a csapat sport (versenysport). Mik azok a személyiségbeli jellemzők, amelyeket magunkkal viszünk a való életben is a tánc segítségével.

Elsőként talán a kitartást és a szorgalmat emelném ki, hiszen egy versenyszintű produkció létrejöttéig évekig kell gyakorolni a táncosoknak. Csapatsportokra jellemzően az akrobatikus rock and roll is az együttműködés és alkalmazkodás képességét fejleszti, ami a későbbiekben szintén hasznos az élet más területein is.

A táncsport legnagyobb előnye szerintem az önbizalomra gyakorolt hatása. Egyesületünk táncosai a tanulmányai során, vizsgákon, állásinterjúkon hatalmas lépéselőnnyel indulnak másokkal szemben, hiszen a nyilvános szereplés számukra nem okoz már különösebb lámpalázat.

 • Mi motivál abban, amit csinálsz és amivel foglalkozol?

Legjobban azt szeretem a munkámban, hogy látom ahogy a táncórákon létrejönnek és a versenyek közös élményeivel elmélyülnek a baráti kapcsolatok táncosaink között. Persze élvezem, hogy a mindennapokban egészséges életmódra, mozgásra nevelhetjük a gyerekeket, mindezt úgy, hogy az általam kedvelt zenékre edzünk. A versenyzés életre szóló élményeket ad a gyerekeknek, utazhatnak, izgulhatnak, megélhetik a sikereket és kudarcokat, ami által személyiségük is fejlődik. Imádom a munkám, szeretném, minél több kisgyerekkel megismertetni az akrobatikus rock and roll sportágat, mert őszintén hiszem, hogy nagyon hasznos. Azt is szeretem, hogy a koreográfia írás egy kreatív mindig megújulásra késztető folyamat.

 •  Mennyire van szerepe a közösséget összekovácsoló programoknak az egyesület életében? Születnek a tánc által életre szóló kapcsolatok, kötelékek, barátságok?

Mint, ahogy azt korábban már említettem, erre különösen nagy hangsúlyt fektetünk egyesületünkben. Edzőtáborok, fellépések, közös csapatbulik szervezésével erősítjük a kötődést táncosaink között. Több generáció nőtt már fel a kezeim között és öröm látni ahogyan a mai napig tartják a kapcsolatot a korábbi csapattársak a versenyszerű sporttánc befejezése után is.

 • Milyen nehézségek rejlenek ebben a „műfajban”?

Nagyon összetett sportnak tartom az akrobatikus rock and rollt, sokrétűen kell fejleszteni a táncosokat. Sajnos felnőtt páros kategóriában az alacsony, vékony, 50 kg alatti táncos lányoknak van csak lehetősége versenyezni az akrobatikák könnyebb kivitelezése miatt. Kiskorban még ezt előre nem lehet tudni, milyen alkatúak, milyen magasak lesznek a lányok, de igyekszünk nem összetörni az álmaikat. Erre megoldás a formációs kategória, ahol a magas, kevéssé vékony lányok is sikereket érhetnek el kitartásukhoz, szorgalmukhoz és tehetségükhöz mérten.

 • Összességében mit ad nekünk az akrobatikus rock and roll?

Az én életemet gyökeresen megváltoztatta ez a sportág, annyi önbizalmat szereztem általa. Mivel szimultán fejleszt többféle készséget, nem csak a személyiségfejlődésre, de a tanulmányi eredményekre is jó hatással van, pozitívan kihat a mindennapi sikereinkre is. Az akrobatikus rock and roll által esztétikusan fejlődik a testünk, izomzatunk is. Ami viszont a legfontosabb, hogy egy olyan összetartó közösség tagjává válhatunk, olyan baráti kapcsolatokat szerezhetünk általa, ami megfizethetetlen.

Tetszik? Kérjük, bátran oszd meg!

Megosztás a Facebookon
Megosztás a Twitteren

szólj hozzá te is!